wat is een vlekkenplan?

Jaren geleden besloot ik mijn eigen interieur een boost te geven. Ik bedacht een andere indeling en ging met goede moed aan de slag. Alles was perfect, dacht ik. Het interieur zag er mooi uit, maar door het schuiven van de meubels was de weg naar de tuin geblokkeerd. Gezien voor ons de toegang naar de tuin belangrijk was, schoven wij de meubels weer terug naar de oude plek. Doordat ik met de nieuw indeling geen rekening had gehouden met de praktijk, was dit ontwerp niet geslaagd. Misschien herken je dit probleem? Je wilt iets anders en toch komt het niet uit zoals je wilt?

Terugkijkend weet ik nu dat ik de eerste stap van ieder interieur ontwerp had overgeslagen. Ieder interieurontwerp begint met een overzicht van de functies, die de ruimte moet hebben. Op basis van deze lijst wordt een schetsmatige tekening gemaakt, een vlekkenplan. In dit vlekkenplan komen schetsmatig getekend de belangrijkste functies en looproutes door de ruimte terug. Als ik dus mijn ontwerp jaren geleden was begonnen met een vlekkenplan, had ik vooraf al kunnen zien dat mijn ontwerp niet werkt.

 

Hoe ga ik nu te werk? Gedurende ons intakegesprek ga ik jullie vragen welke functies jullie graag terug willen zien in de ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plek om te eten, een plek om te werken of een speelplek voor kinderen. Ook zal ik jullie vragen om rangorde te maken van gewenste functies. Het vaststellen van wat jullie wensen is een zeer belangrijk onderdeel van het nieuwe interieur en daarom ga ik jullie natuurlijk ondersteunen zodat er geen functies worden vergeten. Het intake gesprek vindt plaats bij jullie thuis, zodat ik een gevoel voor de ruimte kan krijgen. Daarnaast zal ik de ruimte opmeten zodat ik alle maten heb.

Thuis Design - vlekkenplan

Dan ga ik een plattegrond van de ruimte op schaal tekenen. Deze plattegrond is het uitgangspunt voor jullie ontwerp. Vervolgens ga ik de vlekken (de gewenste functies) in de plattegrond tekenen. Ik let hier ook op looplijnen en dagelijkse routines. Soms wordt in deze eerste fase van het ontwerp al duidelijk dat niet alle gewenste functies in de ruimte passen. Of dat door de combinatie van de functies en de bestaande ruimte de looplijnen onlogisch zijn of geblokkeerd worden. Dan kijk ik naar de door jullie aangegeven rangorde van de functies en pas ik het vlekkenplan hierop aan. Meestal maak ik in deze fase 2-3 vlekkenplannen afhankelijk van de ruimte en wensen. Nadat ik de vlekkenplannen inclusief de looplijnen gereed heb, ga ik deze met jullie bespreken. Hiervoor zullen jullie een PDF ontvangen met de voorgestelde vlekkenplannen. Het gesprek zal online plaatsvinden. In dit gesprek ga ik de visie achter de vlekkenplannen toelichten. Gezamenlijk gaan jullie een keuze maken welk vlekkenplan het beste bij jullie past. Gedurende het gesprek kan ook duidelijk worden dat de rangorde van de functies toch ander is en kan er nog een aanpassing aan het vlekkenplan worden gemaakt. Op basis van het gesprek ga ik het vlekkenplan finaliseren en ga ik beginnen met de verder uitwerking van jullie interieur ontwerp.

SAMEN VAN JOUW (nieuwe) HUIS EEN THUIS MAKEN?

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan wij kijken of er een klik is tussen ons. Want laten we eerlijk zijn, het uitbesteden van het ontwerp van je interieur is best spannend. In een online gesprek van ongeveer 30 minuten vertel ik wie ik ben, wat mijn visie is en hoe ik te werk ga. En kan jij natuurlijk vragen stellen.