Bekleden van de trap – wel of niet doen

De trap vormt een belangrijk element in je huis. Het verbindt de verdiepingen met elkaar en wordt vaak zeer frequent gebruikt. De trap is net als de hal een doorgangsruimte. Door de grootte is de trap een sfeerbepalende factor. Echter wordt de trap vaak vergeten in het interieur ontwerp. Daarnaast speelt de trap een belangrijke rol bij de akoestiek in huis. De trap werkt namelijk als een soort klankkast, zeker als het een open trap is die uitkomt in de woonkamer.

Om te bepalen welke trapbekleding het beste bij jou past, is het goed om de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden: Hoe vaak maak ik gebruik van de trap? Wat is je gezinssamenstelling? Indien je kinderen hebt, hoe oud zijn de kinderen? Ben jij of iemand anders in je huishouden gevoelig voor geluid? Welk materiaal spreekt mij aan – hout, PVC of (natuurlijk) tapijt? Wat is de status van de trap – nieuw, gebruikt of toe aan renovatie? Jouw antwoorden op deze vragen helpen je bij het maken van de juiste keuze. “Maar hoe dan?” hoor ik je al zeggen. Dat leg ik je hieronder uit aan de hand van mijn eigen keuze.

Ons gezin bestaat uit 4 personen: mijn man en ik en onze 2 dochters van 11 en 7 jaar. Wij wonen in een nieuwbouwhuis in de jaren 30 stijl. De trap naar de 1e verdieping is een dichte trap, terwijl de trap naar de 2e verdieping een open trap is. Op de bovenste verdieping bevinden zich de kamers van onze dochters als ook de waskamer. De trappen waren bij oplevering kaal, dus is niet bekleed maar alleen geverfd met grondverf vanuit de bouw. Beide dochters hebben vaak vriendinnen en vriendjes op bezoek. Doordat wij zeer sportief zijn, wordt er ook dagelijks gewassen. Op de eerste verdieping bevindt zich onze werkkamer, waar iedere dag een van ons vanuit thuis werkt. Beide trappen worden dus dagelijks veelvuldig gebruikt. En last but not least ben ikzelf nogal gevoelig voor geluid. Hout als trapbekleding was in eerste instantie ons voorkeursmateriaal. Wij houden van natuurlijke materialen en van een Scandinavisch design.

Op basis van bovenstaande analyse hebben wij echter niet voor een houten trapbekleding gekozen ondanks dat dit ons voorkeursmateriaal was. De reden hiervoor was dat wij een veilige trap wilden hebben waarbij niemand makkelijk kan uitglijden. Dit is zeker zeer belangrijk met (kleine) kinderen, die vaak op en neer rennen. Daarnaast was ook een belangrijk punt dat wij het geluidsniveau omlaag wilden brengen, zodat de trap minder galmde. Omdat wij natuurlijke materialen mooi vinden, hebben wij uiteindelijk gekozen voor een bekleding met sisal in plaats van hout. De door ons gekozen sisal heeft een fijne structuur, zodat je ook op blote voeten de trap kunnen oplopen. De sisal trapbekleding was binnen 1 dag gelegd en wij zijn zeer tevreden met de gemaakte keuze. Ook zijn onze buren heel blij met onze keuze omdat zij geen last hebben van het geluid van stappende voeten op de trap door rennende kinderen.

SAMEN VAN JOUW (nieuwe) HUIS EEN THUIS MAKEN?

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan wij kijken of er een klik is tussen ons. Want laten we eerlijk zijn, het uitbesteden van het ontwerp van je interieur is best spannend. In een online gesprek van ongeveer 30 minuten vertel ik wie ik ben, wat mijn visie is en hoe ik te werk ga. En kan jij natuurlijk vragen stellen.